Friskvård

FRISKVÅRD VS FYSTRÄNING

Vad innebär friskvård? ”

Precis som med oss människor måste vi aktivt jobba mot en sund livsstil för undvika skador och sjukdomar, och för att må bättre helt enkelt!

Friskvård innebär i stort sett allt som har med din hunds livsstil att göra tex fysisk aktivitet, rätt energi/näringsintag,  mental stimulans, rätt mängd återhämtning samt socialstruktur & stressreducering.

Varför behöver min hund friskvård?

Många av våra hundar får inte den rörelsefrihet som de är ämnade för av olika anledningar, det kan bland annat innebära att våra hundar för lite motion, som kan leda till övervikt vilket kan resultera i en mängd olika följdsjukdomar såsom ex. diabetes, hjärtsjukdomar och artros.

En stor del av friskvården går ut på att öka hundens allmänna välbefinnande, att hålla hunden frisk och i normalvikt samt förbygga skador och överbelastning som i sin tur kan leda till ömma och smärtartande tillstånd hos hunden.

Boka in en Friskvårdskontroll på din hund här! info@hundrehabgotland.se

Fysträning

Med fysträning tränar vi våra fysiska grundegenskaper dvs styrka, kondition, uthållighet, koordination och rörlighet, oftast en målinriktad träning som leder till ökad prestationsförmåga hos hunden om den är rätt planerad och utförd, med det sagt SKA det ej vara besvärligt att fysträna sin hund, tvärtom!

Fördela med att fysträna sin hund:

  • konditionen förbättras, hjärtats slagvolym ökar, hållfastheten hos skelett och ledbrosk ökar, lungornas kapacitet förbättras, blodets förmåga att transportera syre ökar, stresståligheten ökar
  • muskelstyrkan ökas och blir ett bättre skydd mot skelett och leder vilket i förlängningen är avgörande för att undvika smärta
  • balans och koordination och kroppskontroll – förstärker och stabiliserar lederna och gör rörelserna mer effektiva, grunden inom alla fysträning för att hålla sig skadefri!
  • rörlighet- bibehåller normal rörlighet, mindre risk för snedbelastningar, mindre risk för spänningsrelaterade problem samt en allmänt bättre kroppshållning
  • Allmänmåendet och sömnen blir bättre samt att stress reduceras i många fall

Hur?

Ut och rör på er i skog och mark det är fortfarande det bästa stället för en hund att träna ovanstående på MEN ibland av av olika anledningar funkar det inte eller så vill vi variera vår träning och då finns det massa saker vi kan göra för att hundarna ska få en utmanande och rolig träning, några exempel följer här.

  • Simning i bassäng- tränar konditionen på ett skonsamt sätt utan risk för hård belastning på leder och skelett
  • Träning på vattenlöpband /Wtm- tränar styrka, balans, koordination
  • Torr löpband- kondition, kontrollerad träningsform som är enkel att utföra
  • Balansboll- tränar lednära muskler, styrka, koordination, balans, kroppskontroll
  • ​Benviktmanchetter- ökar hundens kroppsmedvetenhet, ökar steglängden
  • Klövjeväska- stabiliserande träning för hela kroppen, hunden får en uppgift- mental stimulans, kan hjälpa hundar som drar väldigt mycket i kopplet att dra mindre 😊
  • Kedjedrag- styrketräning för hela kroppen, ffa rygg/bål, bakbensmuskulatur
  • Backträning- stabiliserande, muskeluppbyggande träning
  • Positionsbyten/trix- kroppskontroll, styrka
  • Kavaletti/slalom- tränar rörligheten

Boka in en Friskvårdskontroll på din hund här! info@hundrehabgotland.se

Friskvård är för ALLA

Den unga hunden- skapa goda vanor redan från start, viktigast är att våga röra på valpen/unghunden för att skelett, ligament, senor samt muskler får rätt förutsättningar att utvecklas normalt och att hålla valpen/unghunden i rätt hull för att minska risken för tex illväxtsjukdomar, kom ihåg att det är inte normalt att en valp är återkommande halt under uppväxten kontakta alltid veterinär om så är fallet! Det finns heller inget som heter växtvärk hos hund däremot panoesteit som är en inflammation som oftast drabbar snabbväxande raser, unghunden kan ha hälta på ett eller flera ben som också kan vandra från ben till ben, det är de långa rörbenen som drabbas, oftast självläkande men ibland behövs antiinflammatorisk medicin sättas in- kontakta veterinär!

Den aktiva vuxna hunden-viktigt att hålla hunden i vikt, bygga upp en stark kropp som klarar ett aktivt liv genom att träna hundens kondition samt styrka på ett skonsamt sätt som ej sliter på hunden i onödan, man kan t ex tänka på inte låta hunden leka allt för häftiga lekar med andra hundar ffa inte om de är av olika storlekar – ökar risken för skador, samt att vara försiktig eller undvika helt häftig, upprepande boll/pinnkastning! Bättre är att gömma föremål som hunden får leta efter 😊

Den arbetande hunden/sporthunden– vi är i det här sammanhanget skyldiga att se till att hunden är i så bra form som möjligt på alla fronter, en bra plan för hur träningen skall se ut är en god ide för att undvika överansträngning samt överbelastning.

Den äldre hundens behov är träna på bibehållen rörlighet, behålla muskelstyrka, behöver mer tid till återhämtning mellan träningspassen, massage samt täcke vid behov är uppskattat hos de flesta seniorer!

Rehabilitering och friskvård för din hund