Bassäng- simträning i rehab & friskvårdssyfte

IMG_0954Vår bassäng är 7 x 1,50 meter och har en temperatur på 25 grader 

Simträning för hundar -en skonsam och effektiv träningsform

Simning är en träningsform för hundar som blivit allt mer populär. Det har visat sig att simning ger samma goda effekter hos hundar som hos människor vad gäller möjligheten att förbättra konditionen, bygga upp muskler och ge hunden en möjlighet till en mycket allsidig träning. Extra bonus är förstås att de flesta hundar, när de väl vant sig, tycker att simning är riktigt roligt!

Varför simtränar man sin hund?

Simträning har länge använts i rehabiliterande syfte då erfarenhet visat att en skonsam och korrekt träning både innan och efter operativa ingrepp leder till en kortare konvalescenstid. Genom simningen får hunden en möjlighet att träna muskulaturen utan risk för slitage på lederna. Simning har även visat sig vara mycket bra vid olika slags ledproblem så som höftledsfel, då hunden genom simträningen får bygga upp muskulaturen kring höfterna och därigenom stärka dessa utan att lederna belastas. En hund med defekta leder behöver extra god muskulatur för att musklerna så långt det går ska kunna stödja leden och kompensera felet.

I friskvårdssyfte är simning bra för alla slags hundar. Eftersom det är en skonsam motionsform kan även överviktiga hundar simma och det kan med fördel användas tillsammans med bantning för att få ner hunden i hull utan att lederna belastas under viktminskningen. När hunden sedan nått en mer hälsosam vikt kan man komplettera med längre promenader och mera träning ”på backen”. Sällskapshundar får genom simningen en möjlighet till allsidig motion. Simning passar bra som komplement till de annars kanske lite för enformiga promenaderna som ofta sker på planmark där hunden inte får möjlighet att arbeta med hela kroppen.

Simningen ger hunden en möjlighet att bygga upp både den kondition och muskulatur som krävs för att den ska klara av ett hårt arbete.

Hur simtränar man en hund?

Simträning av en (frisk) hund kan självklart gå till på lite olika sätt, men här följer i korta drag hur man kan arbeta med sin hund i poolen.

Det viktigaste i början är att skapa en trygghet för hunden och ge den tid att vänja sig vid allt det nya som simningen innebär –en ny lokal, nya människor, ett nytt element och en ny träningsform. För att hunden ska känna sig trygg är det viktigt att man går lugnt till väga och inte bara släpper ner den i poolen. Istället lyfter man i hunden, håller den mjukt i vattnet tills den slappnar av och känner att den flyter. Man arbetar alltid nära hunden för att ge den det stöd och den trygghet den behöver i början.

Hunden simmar med flytväst på, flytvästen hjälper hunden att ligga rätt i vattnet och inte sjunka ner för djupt med bakkroppen. I flytvästen fästs linor med vilkas hjälp man kan styra hunden i början av simträningen. Genom linorna kan man också hjälpa hunden att hitta en bra simteknik. När hunden sedan blivit van vid träningsformen och simmar på ett bra sätt kan den få simma fritt i poolen.

Man kan arbeta på olika sätt med sin hund vid simträningen. Den kan simma längder, simma i åttor och cirklar. I början arbetar man alltid med intervaller, dvs hunden simmar flera korta pass och där emellan tar man in den till sidan för att vila. Muskulaturen får då en chans att återhämta sig och man undviker på det sättet att hunden tröttar ut sig och drar på sig onödigt mycket mjölksyra. Efterhand som hunden blir van vid träningen och konditionen byggs upp, låter man den simma allt längre pass och till slut kan hunden simma hela passet utan vilopauser.

För de hundar som behöver en hårdare träning av muskulaturen kan man arbeta med intervallträning med tempoväxlingar, där man varierar mellan simning i mycket snabbt tempo och simning i lugnt tempo. En annan variant är att låta hunden simma mot en jetstråle, vilket ger ett större motstånd och kräver hårdare arbete av musklerna. Styrkan på jetstrålen går att variera.

Hur ofta man simtränar sin hund beror på vad man vill uppnå samt var i träningen hunden befinner sig. Vill man bygga upp konditionen och muskulaturen tränar man ofta intensivt under en uppbyggnadsfas med kanske upp till tre simpass i veckan för att sedan glesa ut passen när man kommer in i en underhållsfas. Man kan också simma mera sällan som komplement till annan träning. Många simmar 1 ggr/vecka för att underhålla den kondition och muskulatur som hunden redan har.

Efter simningen

Efter simningen ska hunden duschas och schamponeras ordentligt. När hunden torkats ska den sedan stretchas och där efter ges möjlighet att rasta sig och sedan vila. Tänk på att hunden kan vara törstig efter träningen så ge den möjlighet att dricka om den vill. Däremot bör man vänta åtminstone någon timme med att utfodra den efter träningspasset.

Att tänka på!

  • Hunden måste få tid på sig att vänja sig vid träningen så den är trygg i vattnet
  • Tänk på att simningen aktiverar muskler som hunden kanske inte arbetar med i vardagen, även korta träningspass kan ge hunden träningsvärk
  • Bygg upp hundens kondition och muskler successivt
  • Låt hunden varva ner efteråt och var noga med stretching efter träningen

IMG_1157IMG_0498IMG_1098

Du kan komma och simma med eller utan instruktör, vill du simma din hund själv finns det förmånliga 5, 10-kort att köpa men först behöver du träffa en instruktör som visar hur du på ett säkert sätt kan simma din hund samt hur lokalen fungerar. Du behöver inte ta simkörkort per hund utan du lär dig simma de hundar du har i familjen och hyr sedan lokalen per timma.

IMG_0418IMG_0618IMG_0629

Därefter bokar du själv dina sim tider på bokadirekt.se

Rehabilitering och friskvård för din hund